445/2012. (XII.29.) Kormány rendelet (7§) A gyártó tájékoztatási kötelezettsége

Jelenleg a Re-Bat Nonprofit Kft. által létesített gyűjtőpontok száma meghaladja az 5000 db-ot. Ezt évente újabb 1.000 db-al szeretnénk növelni.
A teljes lista az országos keresést biztosító (a weboldalon található) „Gyűjtőpont kereső” –vel érhető el kényelmesen.

Milyen elemek vannak?

Minőség szerint: 3 nagy kategóriába oszthatók a háztartásban használt elemek:
-normál, -féltartós, -tartós.

Az elemeket a felhasználás területe szerint válasszuk.

Az „L” jelöléssel ellátott elemek „alkáli” megnevezést is kapnak, ezek a legjobb minőségűek a három kategóriából.

  Köznyelv: Nemzetközi:
Méret szerint: Mikroceruza AAA (R3)
Ceruza AA (R6)
Baby C (R14)
Góliát D (R20)
Lapos 4,5V-os (3R12)
Rádió 9V-os (6F22)

Akkumulátorok: Ha különösen sok elemet használ, célszerű áttérnie inkább akkumulátorra. Minden típusban léteznek már, melyekkel kitűnően helyettesítheti az elemeket. Egy akkumulátor helyes használat mellett akár több száz töltés-kisütés periódust is kibír, ezáltal ennyi elemet képes helyettesíteni. Az akkumulátoroknál a méret kiválasztása mellett fontos a kapacitás is. Manapság már léteznek 2800 mAh-s ceruza akkumulátorok is. Itt a modernebb típusok NiMh összetételűek.

Mit ne tegyen?

  • különböző típusokat egy készülékbe ne használjon
  • ne dobja az elhasznált elemeket a szemetesbe, vagy a természetbe, hanem vigye azt a gyűjtőhelyekre (a gyűjtőpont kereső segítségére lehet a weboldalon)
  • az illegális hulladék elhelyezés bírságot vonhat maga után és szennyezi környezetünket is

Hogyan működik Magyarországon az elem-visszagyűjtés finanszírozása?

A 445/2012. (XII.29.) Kormány rendelet szabályozza a hordozható elemek / akkumulátorok visszagyűjtési kötelezettségét.

A törvényalkotók törekvése (a gyártók/importőrök koordináló szervezeten keresztüli kötelezettség teljesítése) sikeresnek tekinthető, hiszen csak nagyon kevesen választják a saját maguk általi elemvisszagyűjtést és ártalmatlanítást a hétköznapi nyelven „rossz elemek” és „rossz akkumulátorok” esetében.

A Koordinálást végző szervezet (Re-Bat Nonprofit Kft.) közhasznú formában működik.

A nagy importőrök (pl. ATC-Trade ZRT / BlueSky elemek, Vanson akkumulátorok…) az általuk hazánkba behozott (és értékesített) mennyiség után fizetnek a Re-Bat Nonprofit Kft. részére, melyből a teljes működést fedezni kell.

A visszagyűjtések ösztönzésére kidolgozott kedvezmények miatt, a Kötelezettek általi befizetések kisebbek lehetnek azok számára, Akik aktívan kiveszik részüket a visszagyűjtésből.

A Re-Bat Nonprofit Kft. az említett összegekből a teljes folyamatot koordinálja (gyűjtőládák kihelyezése, gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás, környezetvédelem, lakossági tájékoztatás, újrahasznosítás, iskolai elemgyűjtések szervezése…).

Ingyenesen elem / akkumulátor visszagyűjtő pontok kialakítása:

A kötelezettek (gyártók, importőrök) általi befizetések lehetővé teszik, hogy a Re-Bat Nonprofit Kft. ingyenesen alakítson ki gyűjtőpontokat az egész országban (www.rebat.hu / gyűjtőpont létesítés) Iskolákban, Kereskedelmi egységekben, Önkormányzatoknál… és az ott összegyűlt elem/akkumulátor hulladékot térítésmentesen elszállítsa.

A lemerült-, elhasználódott elemek begyűjtését az arra kialakított elemgyűjtő pontok végzik. Ide a telefon-, notebook-, barkácsgépek-, szünetmentes tápegységek már nem használható akkumulátorai is bedobhatók.

Az így visszagyűjtött lemerült elem és akkumulátor nem keveredik a kommunális hulladékkal, hanem feldolgozásra és újrahasznosításra kerül.